Mobilni ortodonski aparati

Mobilni ortodonski aparati

Osnovna karakteristika svih mobilnih ili pokretnih ortodontskih aparata je da se vade iz usta radi čišćenja i održavanja oralne higijene.

Možemo ih podijeliti u dvije velike grupe:

1. aktivni, pločasti ortodontski aparati

2. pasivni, funkcionalni ortodontski aparati

Pločasti ortodonski aparati se pričvršćuju pomoću žičanih kukica za zube I tako stabilno stoje u ustima, a sadrže aktivne elemente pomoću kojih djeluju. Oni koriste mehaničku silu za svoje dejstvo. Odvojeno se izrađuju za gornju i za donju vilicu.

Mobilni ortodonski aparati
Mobilni ortodonski aparati
Mobilni ortodonski aparati

Najčešće se sastoje iz akrilatne ploče, kukica za kačenje, labijalnog luka (prednja ravna žica),šrafa i žičanih opruga, kao i nekih dodatnih elemenata.

Indikacije za ove aparate su:

1. pomjeranje pojedinačnih zuba i grupe zuba

2. širenje i oblikovanje vilica i zubnih lukova:

3. modifikacija rasta za vrijeme mješovite denticije

4. retencija (održavanje postignutih rezultata) posle terapije fiksnom tehnikom

Mobilni ortodonski aparati
Mobilni ortodonski aparati
Mobilni ortodonski aparati

Ovi aparati se izrađuju u zubotehničkoj laboratoriji na osnovu otiska koji prethodno uzme stomatolog u ordinaciji. Nisu naročito neprijatni za nošenje, pacijenti se vrlo brzo na njih navikavaju, i već nakon nekoliko dana neometano funkcionišu.

Ono što je jako bitno u terapiji pokretnim ortodontskim aparatima je da dužina njihovog nošenja u toku dana mora biti duža u odnosu na vremenski interval u toku kojeg se on ne nosi. Zato se preporučuje nošenje u toku spavanja i još nekoliko sati dnevnog nošenja.

Sa njim se ne smije jesti, niti se baviti nekom fizičkom aktivnošću. Takođe se ne preporučuje nošenje u školi i na treninzima. Sa njim se može piti, pričati, učiti, spavati…

Pacijent najčešće dobija “ključić” pomoću kojeg “okreće šraf” na onoliko dana i onoliko puta koliko mu stomatolog kaže. Na taj način se vrše neka pomjeranja i “ispravljanja” zuba. Druga, pak, pomjeranja se dešavaju zahvaljujući tome što stomatolog na kontrolama aktivira pojedine opruge./p>

Ovu vrstu ortodontskih aparata najčešće dobijaju djeca u školskom uzrastu, kada moramo djelovati na same koštane strukture vilica i na nepravilan položaj zuba. Mogu biti različitih boja, sa raznim aplikacijama (sličice, šljokice, sjaj, zvezdice…) zbog čega ih djeca rado prihvataju. U cilju očuvanja oralnog zdravlja u toku ortodontske terapije, postulat bi bio da se čist aparat stavlja na čiste zube.

Ponekad je u cilju rešavanja ortodontskog problema, kod jednog djeteta potrebno uraditi više aparata u nizu.