Splintovi za tmz

Splintovi za tmz

Temporomandibularni zglob je najsloženiji zglob u tijelu. Otvara se i zatvara poput makaza i klizi prema naprijed, prema nazad i sa strane na stranu. Prilikom žvakanja podnosi (izdržava) silno jak pritisak.

Temporomandibularni zglob sadrži strukturu specijalizovane hrskavice koja se zove disk, a sprečava da se donja vilična kost (mandibula) i lobanja taru jedna o drugu. Poremećaji temporomandibularnog zgloba, često zvanog TMZ, uključuju probleme u vezi sa zglobovima i mišićima koji ih okružuju.

Najčešće je uzrok poremećaja temporomandibularnog zgloba kombinacija mišićnog zatezanja i anatomskih problema unutar zglobova. Katkada postoji i psihološka komponenta. Ti su poremećaji najčešći u žena između 20-50 godina života.

Simptomi uključuju glavobolje, osjetljivost žvakaćih mišića i škljocanje i zaglavljivanje zglobova. Katkada se čini da je bol u blizini, a ne u samom zglobu. Poremećaj TMZ-a može biti razlog glavobolje koja se vraća, a ne reaguje na uobičajeno liječenje

Stomatolozi gotovo uvijek dijagnostikuju poremećaj TMZ-a na temelju anamneze i fizikalnog pregleda. Dio pretrage uključuje guranje lica u stranu ili stavljanje malog prsta u uho pacijenta i lagano pritiskanje prema naprijed, dok osoba otvara i zatvara usta. Osim toga stomatolog nježno pipa mišiće žvakače kako bi otkrio bol ili bolnu osjetljivost, te uočio klizi li vilica kad osoba grize.

Pravilnom dijagnostikom i izradom splinta moguće je znatno smanjiti ili eliminisati ove probleme.

splintovi
splintovi
splintovi