Turbo waterlase MD

Turbo waterlase MD

Laserska tehnologija je poslednjih dvadesetak godina znatno napredovala i laseri se danas primenjuju u skoro svim oblastima stomatologije. Ordinacija Dental Smile prati svetske trendove i u svoju parksu je ukljucila i primenu diodnog lasera najnovije generacije TurboWaterlase MD, americkog brenda Biolase, koji je zbog svojih karakteristika dobio brojne nagrade u svetu. Ovo je prvi dentalni laser u regionu!

Izraz LASER (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) oznacava pojacanje svetlosti stimulisanom emisijom zraka Laserski zrak je monohromatski, koherentan i usmeren zrak svetlosne energije koji se sastoji od jedne ciste boje (koja je obicno nevidljiva), koji se u dodiru sa tkivom pretvara u toplotnu energiju, cime obezbedjuje razlicite terapijske efekte. Laserski snop svetlosti može biti kontinuiran ili pulsni. Najvažnija osobina laserskog zraka je mogucnost njegovog fokusiranja na veoma male površine, što obezbedjuje preciznu koncentraciju energije na maloj površini. Bitna osobina diodnog lasera je da deluje prkeko hemoglobina iz krvi, pa ne oštecuje tvrda zbna tkiva.

Turbo waterlase MD
Turbo waterlase MD

Stomatološki laser TurboWaterlase MD ima veliki broj klinickih primena i jako mocno dejstvo na meka tkiva. Mikrohirurške intervencije koje se rade na ovaj nacin pružaju mnogo veci komfor pacijentima i lekaru jer je korišcenje anestezije svedeno na minimum, a radno polje je potpuno beskrvno, a tok oporavka je bži i bez otoka.

Mobilni ortodonski aparati
Mobilni ortodonski aparati
Mobilni ortodonski aparati

Ovi aparati se izrađuju u zubotehničkoj laboratoriji na osnovu otiska koji prethodno uzme stomatolog u ordinaciji. Nisu naročito neprijatni za nošenje, pacijenti se vrlo brzo na njih navikavaju, i već nakon nekoliko dana neometano funkcionišu.

Ono što je jako bitno u terapiji pokretnim ortodontskim aparatima je da dužina njihovog nošenja u toku dana mora biti duža u odnosu na vremenski interval u toku kojeg se on ne nosi. Zato se preporučuje nošenje u toku spavanja i još nekoliko sati dnevnog nošenja.

Sa njim se ne smije jesti, niti se baviti nekom fizičkom aktivnošću. Takođe se ne preporučuje nošenje u školi i na treninzima. Sa njim se može piti, pričati, učiti, spavati…

Pacijent najčešće dobija “ključić” pomoću kojeg “okreće šraf” na onoliko dana i onoliko puta koliko mu stomatolog kaže. Na taj način se vrše neka pomjeranja i “ispravljanja” zuba. Druga, pak, pomjeranja se dešavaju zahvaljujući tome što stomatolog na kontrolama aktivira pojedine opruge./p>

Ovu vrstu ortodontskih aparata najčešće dobijaju djeca u školskom uzrastu, kada moramo djelovati na same koštane strukture vilica i na nepravilan položaj zuba. Mogu biti različitih boja, sa raznim aplikacijama (sličice, šljokice, sjaj, zvezdice…) zbog čega ih djeca rado prihvataju. U cilju očuvanja oralnog zdravlja u toku ortodontske terapije, postulat bi bio da se čist aparat stavlja na čiste zube.

Ponekad je u cilju rešavanja ortodontskog problema, kod jednog djeteta potrebno uraditi više aparata u nizu.